SASTAV

ZgloboVit

HRSKAVICA MORSKOG PSA

Hrskavica morskog psa prirodan je izvor kondroitin sulfata. Kod zglobnih hrskavica kondroitin sulfat ima nekoliko važnih uloga: osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu (sinovijalna tekućina „hrani“ zglobnu hrskavicu, štiti zglobne površine od mehaničkih oštećenja) te štiti zdravu hrskavicu od propadanja. Kondroitin sulfat sastavni je dio veznog tkiva i važan je za stabilnost hrskavice. Neophodan je za izgradnju novog hrskavičnog tkiva.

Funkcija zglobnih struktura ovisi o stanju hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama se te strukture troše zbog neprestanog kretanja i imaju sve manju mogućnost obnavljanja. Dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežanu pokretljivost. Staranjem se smanjuje i proizvodnja kondroitin sulfata i njegova koncentracija u zglobnim strukturama. Klinička ispitivanja pokazuju da smanjenje koncentracije kondroitina značajno pridonosi razvoju osteoartritisa kao i nastanku različitih mehaničkih ozljeda zglobnih struktura.

Dokazano je da se primjenom kondroitina povećava pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova, te se smanjuje razina boli i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Kondroitin sulfat tvori glavnu komponentu svakog vezivnog tkiva, pa tako i zglobova. Djeluje u sinergiji s glukozaminom. Stimulira obnavljanje, oporavak i oblikovanje nove hrskavice i pomaže podmazivanje unutar zglobova. Učinak kondroitin sulfata u pacijenata s osteoartritisom vjerojatno je rezultat niza reakcija, uključujući njegovo protuupalno djelovanje, stimulaciju sinteze proteoglikana i hijaluronske kiseline, kao i smanjenje kataboličke aktivnosti hondrocita sprječavanjem sinteze proteolitičkih enzima, dušikovog oksida i drugih tvari koje doprinose oštećenju hrskavice i uzrokuju smrt zglobnih kondrocita.

Kao i glukozamin, kondroitin sulfat pruža okvir za sintezu kolagena. Ove tvari vežu dovoljno vode da bi tvorili viskozni, elastični sloj. Tako podmazuju i štite hrskavicu, jačajući fleksibilnost, odskočnost i otpornost na opterećenje.

GLUKOZAMIN SULFAT

Glukozamin doprinosi formiranju i obnavljanju hrskavice. Glukozamin sulfat stimulira ugradnju sumpora u hrskavicu i sinovijalnu tekućinu. Sulfat se koristi za izgradnju glukozaminoglikana koji podstiče fleksibilnost zgloba i omogućava čvršće prijanjanje između kostiju zgloba. Nastajanjem glukozaminoglikana povećava se elastičnost zgloba, što je naročito važno kod starije populacije.

Glukozamin sulfat neophodan je i za proizvodnju kolagena te je uključen u neprekidno obnavljanje hrskavice, tetiva i ligamenata. Osigurava zglobnoj hrskavici elastičnost i sposobnost ublažavanja udaraca te je čuva od oštećenja. Starenjem se njegova sinteza smanjuje, a potrebe za njim rastu. U hrani se rijetko nalazi (rakovi i školjke) i to u malim količinama. Glukozamin sulfat pomaže kod upalnih bolesti vezivnog tkiva, zglobova, mišića te oštećenja tkiva. Dokazano obnavlja oštećenu zglobnu hrskavicu.

MSM

Metilsulfonilmetan (MSM) potreban je za čvrstinu i stabilbost vezivnog tkiva zgloba. MSM je izvor sumpora, a zdravlje hrskavice ovisi o sumporu. Bez sumpora vezivno tkivo gubi strukturu i čvrstinu te postaje nestabilno. Naše tijelo svakodnevno koristi i troši MSM.

Metilsulfonilmetan ili popularnije MSM prirodni je oblik sumpora pronađen u ljudskim i drugim živim organizmima. Također se nalazi u sirovoj hrani, ali iz nje nestaje pri modernom načinu spremanja hrane prilikom pranja i kuhanja. Otprilike pola organskog sumpora je pohranjeno u mišićima, kostima i koži. MSM ima vrlo široku paletu djelovanja a najznačajnija je sposobnost obnavljanja vezivnog tkiva i mogućnost uklanjanja bolova uzrokovanih upalom. U današnje vrijeme sve je popularniji za otklanjanje boli budući da je potpuno prirodan i ne izaziva nikakve druge nuspojave. Kontinuirano opterećenje mišićnog i koštanog sustava dovodi do oštećenja stanica što uzrokuje otekline i bol. Sumpor može obnoviti rastezljivost i propusnost stanične stjenke i tako olakšati izlaz upalnih elemenata koji uzrokuju bol, npr. mliječne kiseline i toksina. Dovodi do smanjenja tegoba kod artritisa i drugih oblika bolova u zglobovima.

Zglobovit

KORA BIJELE VRBE

Kora bijele vrbe (Salix alba) izvor je prirodnog salicina, koji se u organizmu pretvara u salicilnu kiselinu. Ne oštećuje želučanu sluznicu kao njeni sintetski oblici ( npr. aspirin) te ima smanjeno antikoagulantno djelovanje. Poznata je po ublažavanju boli i upale već tisućama godina.

Ova se biljka koristila tisućljećima kao prirodni ublaživač boli, smanjujući temperaturu i upalu, a nedavna su istraživanja potvrdila ta vjerovanja. Dugotrajna upotreba nesteroidalnih i protuupalnih lijekova (NSAID) postala je razlog zabrinjavanja zbog svojih negativnih efekta na probavni trakt, kod kojih su potencijalne nuspojave krvarenje, erozija te srčani problemi. Korištenjem vrbine kore smanjuje se potreba za NSAID lijekovima, jer salicin iz kore bijele vrbe učinkovito smiruje bol.

TAMJAN

Ekstrakt smole tamjana dobiven je iz biljke Boswellia serrata. Tamjan doprinosi održavanju svježih, udobnih i normalnih zglobova. Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Bosvelijska kiselina najvažniji je sastojak tamjana. Ima snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažava bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne uzrokuje nuspojave. Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže artritisom ugroženim zglobovima.

Zglobovit
Zglobovit

KURKUMA

Kurkuma ima antioksidativno i antiupalno djelovanje. Kurkumin koji se dobija iz kurkume (Lat. Curcuma longa) preporučuje se u slučaju upalnih bolesti zglobova (reumatske groznice, reumatoidnog artritisa).

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina osnovna je komponenta sinovijalne tekućine koja se nalazi u zglobovima i podmazuje zglobnu hrskavicu. Hijaluronska kiselina u zglobovima funkcionira poput amortizera te ih podmazuje, sudjeluje u tvorbi zglobne i sinovijalne tekućine te općenito blagotvorno utječe na zdravlje vezivnog tkiva u tijelu.

SELEN

Selen doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

MANGAN

Mangan doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva i održavanju normalnih kostiju.