Što je reaktivni artritis i kod koga se javlja?

Reaktivni artritis (ReA) je neinfektivna upala zgloba koja se javlja nakon akutne infekcije na nekom udaljenom mjestu u tijelu. Obično je riječ o spolno-mokraćnim i crijevnim infekcijama, što znači da je artritis reakcija.

Reaktivni artritis (ReA) je neinfektivna upala zgloba koja se javlja nakon akutne infekcije na nekom udaljenom mjestu u tijelu. Obično je riječ o spolno-mokraćnim i crijevnim infekcijama, što znači da je artritis reakcija na infekciju nekog drugog dijela tijela, a ne primarno zgloba. Reiterov sindrom se ubraja u skupinu reaktivnih artritisa, iako većina autora navode da postoji samo jedan oblik ReA i to je Reiterov sindrom. Iz toga proizlazi da se radi o dva naziva jedne te iste bolesti.

Reiterov sindrom je dobio ime po njemačkom vojnom liječniku Hansu Reiteru koji je prvi opisao ovaj sindrom (skup simptoma). Karakteriziran je kombinacijom triju simptoma : uretritisom (upalom mokraćne cijevi), konjuktivitisom (upalom očne spojnice) i artritisom (upalom zgloba). Mogu biti prisutni i dugi simptomi kao promjene na koži i sluznicama u vidu: bezbolnih ulkusa (defekt na koži ili sluznici), eritema (crvenilo kože) ili keratodermije (zadebljanje kože na dlanovima i tabanima). Artritis pretežno zahvaća zglobove donjih udova, i to obično samo na jednoj strani tijela (asimetrično), a  često se javlja i zadebljanje nožnog prsta koje se naziva „kobasičasti“ prst. Obično je prisutna upala u koljenima i nožnim prstima, te na mjestima gdje se tetive spajaju za kosti, kao što su pete.

Pojavnost ReA u populaciji nije učestala. Bolest se 10 do 20 puta češće javlja kod muškaraca, nego u žena i to između 16. i 35. godine života. Nakon spolno-mokraćnih i crijevnih infekcija između 1-3% osoba oboli od ReA. Bolest se teško dijagnosticira iz nekoliko razloga: ne povezuju se zglobni simptomi sa spolno-mokraćnim niti crijevnim infekcijama, spolno-mokraćne infekcije se „zaborave“, uglavnom zahvaća mlađu populaciju, promjene na koži i sluznicama se mogu predvidjeti, uretritis može biti bez ili sa vrlo slabo izraženim simptomima, a i svi simptomi bolesti se ne moraju pojaviti istodobno.

Točan uzrok ove bolesti  je nepoznat. Nastaje kao neuobičajena rekacija organizma na spolno-mokraćnu i crijevnu infekciju uglavnom kod genetski predodređenih osoba.

fb