Artroza koljena

Artroza koljena ili gonartroza spada u najčešća oboljenja zglobova koja nastaje oštećenjem hrskavice u koljenu.
Simptomi su stalni bolovi u koljenu i ograničena pokretljivost, koji u velikoj mjeri utječu na ograničenje uobičajenih životnih aktivnosti.

Što je oštećenje veće, to su češći bolovi i za vrijeme mirovanja. Bol se javlja nakon dužeg sjedenja, javlja se bol ”iza” koljena, a pojačava se nakon nošenja tereta. Česti su i različiti zvukovi koji se čuju iz zgloba, a simptomi se pogoršavaju za vrijeme vlažnog i hladnog vremena. Bolovi su posebno jaki kada se osoba penje po stepenicama ili hoda na neravnoj površini. Na početku kretanja bolovi su jaki, nakon nekog vremena intenzitet boli se smanjuje, ali ako se dugo kreće, bol se vraća istim intenzitetom.

Samopomoć kod blažeg oblika gonartroze uključuje odmaranje i rasterećenje zgloba kad se pojavi bol, vježbe prilagođene trenutačnom stanju i uz nadzor terapeuta, vožnju biciklom s povišenim sjedalom i pruženom nogom, plivanje, redovito pješačenje i planinarenje uz pomoć štapova te općenito reguliranje tjelesne težine. Za ublažavanje boli koristite topli oblog, a u fazi otoka, hladan oblog. Kreme s toplo- hladnim učinkom također ublažavaju bol.

Vježbanje je ključna komponenta tretmana. Uz lagano plivanje i vježbanje u vodi, koristite tehnike relaksacije jer pospješuju kontroliranje boli.

Usprkos degenerativnim promjenama koljena, upoznate li svoju bolest, prihvatite je i proučite njene zakonitosti, može se ostvariti kvalitetan život. Uz lijekove i fizio-kineziterapijske postupke, aktivnosti, vrlo često vaš vlastiti stav prema artrozi postane presudan i određuje kvalitetu života.

fb