Autoimune bolesti zglobova

Bolesti koje pogađaju zglobove i strukture koje ih izgrađuju i okružuju―mišiće, kosti, hrskavice i tetive―smatraju se bolestima vezivnog tkiva budući da ove strukture sadrže veliku količinu vezivnog tkiva. 

Međutim, veliki broj ovih bolesti su autoimune bolesti, u kojima tijekom imunološke reakcije potaknute nekim okidačem, imunološki sustav reagira protiv vlastitog tkiva i proizvodi protutijela koja napadaju ova tkiva (autoantitijela).

Imunološka reakcija je obilježena upalom, što je normalan proces obnavljanja koji se povlači kad je obnavljanje završeno. Međutim, kod autoimunih bolesti upala može biti kronična što uzrokuje oštećenje normalnog tkiva. Na primjer, kod reumatoidnog artritisa kronična upala oštećuje zglobnu hrskavicu. Kod reumatoidnog artritisa i mnogih autoimunih bolesti upala zahvaća više zglobova, vjerojatno zato jer protutijela koja izazivaju oštećenje cirkuliraju tijelom u krvotoku.

Vezivno tkivo unutar i oko zglobova, te bilo gdje u tijelu, može biti zahvaćeno upalnim promjenama. Obično su zahvaćeni i mišići. Mogu biti zahvaćeni vreća koja omotava srce (osrčje ili perikard), ovojnica koja prekriva pluća (poplućnica ili pleura), čak i mozak. Vrsta i težina simptoma ovise o organima koji su pogođeni bolešću.

fb