Hrskavica morskog psa prirodan je izvor kondroitin sulfata

Kod zglobnih hrskavica kondroitin sulfat ima nekoliko važnih uloga: osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu (sinovijalna tekućina „hrani“ zglobnu hrskavicu, štiti zglobne površine od mehaničkih oštećenja) i štiti zdravu hrskavicu od propadanja. Kondroitin sulfat je sastavni dio vezivnog tkiva i važan je za stabilnost hrskavice. Neophodan je za izgradnju novog hrskavičnog tkiva.


Funkcija zglobnih struktura ovisi o stanju hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama te se strukture troše zbog neprestanog kretanja i imaju sve manju mogućnost obnavljanja. Dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežanu pokretljivost. Starenjem se smanjuje i proizvodnja kondroitin sulfata te njegova koncentracija u zglobnim strukturama. Klinička ispitivanja pokazuju da smanjenje koncentracije kondroitina značajno pridonosi razvoju osteoartritisa kao i nastanku različitih mehaničkih ozljeda zglobnih struktura.

Dokazano je da se primjenom kondroitina povećava pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova, te se smanjuje razina boli i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Kao i glukozamin, kondroitin sulfat pruža okvir za sintezu kolagena. Ove tvari vežu dovoljno vode da bi tvorili viskozni, elastični sloj. Tako podmazuju i štite hrskavicu, jačajući fleksibilnost, odskočnost i otpornost na opterećenje.

fb