Zglobna hrskavica

Zglobnu hrskavicu čini glatko i elastično tkivo građeno od više slojeva, koje štiti površinu kosti od oštećenja i apsorbira opterećenje pri pokretu. Hrskavica omogućuje nesmetano klizanje rubova kosti jedne o drugu, smanjujući trenje i pritisak između njihovih površina. Važno je znati da nije prokrvljena i zbog toga nema mogućnost reparacije – samostalnog obnavljanja, ako dođe do njenog oštećenja. Sinovijalna (zglobna) tekućina omogućuje prehranu zglobne hrskavice.

Iako je njena debljina tek par milimetara, hrskavica može podnijeti maksimalna opterećenja, koja mogu biti i nekoliko puta veća od tjelesne težine! To je moguće zbog mreže kolagenih niti i visoke sposobnosti vezanja vode u njezinu strukturu. Pri opterećenju voda se istiskuje u zglobni prostor, a pri rasterećenju ponovno apsorbira u hrskavicu.

Oštećenja hrskavice najčešće nastaju pri traumi – udarci ili padovi u sportu ali i u svakodnevnom životu. Hrskavicu također oštećuju dugotrajna opterećenja, progresivne degenerativne promjene i upalne reumatske bolesti. Oštećenja su češća su u starijoj dobi i osobito kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Čak 75 posto starijih osoba ima oštećenu zglobnu hrskavicu, a te promjene zahvaćaju najčešće koljena, kukove, zglobove vratnog i slabinskog dijela kralježnice, šake i stopala.

fb