Osteoartritis koljena i debljina

Osteoartritis koljenskog zgloba je najčvršće povezan s debljinom, jer je to zglob koji je i inače sklon razvoju osteoartritisa, a prema smještaju u tijelu jedan od najopterećenijih tjelesnom težinom. 

Relativni rizik debljine glede osteoartritisa koljena je puno viši nego za npr. preopterećenje zglobova povezano s poslom. Što je debljina veća proporcionalno se povisuje i pojavnost osteoartritisa. Rizik je povišen i u osoba s blagim povećanjem indeksa tjelesne mase, odnosno i u osoba koji su još unutar granica referentnih vrijednosti za normalnu težinu. Debljina je više povezana s obostranim nego jednostranim osteoartritisom, a debele osobe s osteoartritisom na zglobu jedne strane tijela češće razviju bolest i na drugom zglobu u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine. Promjena tjelesne težine od normalne na prekomjernu nosi povišen rizik za osteoartritis koljena koje zahtijeva ugradnju endoproteze. 

Nadalje, osteoartritis koljena, posebno u debelih osoba, znatno smanjuje kvalitetu života i mogućnost fizičkog vježbanja u usporedbi s osobama bez osteoartritisa. 

fb